Omgeving

3=2 of 4=3 actie B&B Ardennen Villa le Monde La Roche en ArdenneWat te doen in La Roche-en-Ardenne, ook wel de “Parel van de Ardennen” en tijdens uw bezoek zal u het daar ongetwijfeld snel mee eens zijn. De heuvels, bossen en rivieren in de omgeving zijn prachtig, en de kasteelruïne vormt het unieke decor dat vanuit alle windrichtingen niet te missen is.

In de vele gezellige restaurants en tavernes kunt U heerlijk en gezellig eten en drinken. De bereikbaarheid is prima en het dorp vormt hierdoor een perfecte uitvalsbasis voor de vele activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt. U kan er volop genieten in alle rust van één van de mooiste natuurgebieden van West-Europa.

La Roche en Ardenne en de OurtheLa Roche-en-Ardenne beschikt over een micro-klimaat. De stad wordt immers beschermd door het Plateau Des Tailles en geniet in het dal van een uitstekende ligging. De temperatuur is hoger dan in de omgeving en de stad heeft veel minder regen te verduren dan de hoger gelegen steden en dorpen. Er heerst een permanent zacht klimaat terwijl de top van het plateau onder een dik pak sneeuw ligt en de stad blijft het hele jaar door gespaard van lange periodes met mist. Vandaar wellicht het opgewekte karakter van de bewoners van La Roche-en-Ardenne.

Enkele nuttige links:
www.allesoverdeardennen.nl
Kaart van La Roche-en-Ardenne:
www.la-roche-tourisme.com
Filmpje La Roche-en-Ardenne: www.youtube.com
Omgeving La-Roche-en-Ardenne: www.coeurdelardenne.be
Evenementenkalender La Roche-en-Ardenne:
www.la-roche-tourisme.com

Voor de sportievelingen:
forest-rope• De natuur in de omgeving van La Roche-en-Ardenne leent zich prima voor wandelen, Nordic walking, vissen, mountainbiken, fietsen, motorrijden, paardrijden, kajakken, klimmen en abseilen, klettersteigen, paragliden, raften, paintball
en zo meer.

Ieder jaar worden een aantal speciale sportieve evenementen georganiseerd die La Roche-en-Ardenne aandoen of passeren:
Velomediane Claudy Criquielion
, Nature marathon, Triatlon, MESA, Mountainbike worldcup Houffalize, Luik-Bastenaken-Luik, BeMC (Belgian Mountainbike Challenge)
Links:
www.velomediane.be
De Belgian Mountainbike Challenge presented by Bike7, afgekort de bemc-mtb-ardennenBeMC, is een driedaagse rittenwedstrijd, die open staat voor wedstrijdrenners en recreanten en zal plaatsvinden in het Pinksterweekend. De race is opgenomen op de internationale UCI-kalender als een XCS S1 wedstrijd voor ELITE MEN en ELITE WOMEN.
De BeMC onderscheidt zich van de andere meerdaagse evenementen in de Benelux door de lastigheidgraad van het parcours en de kwaliteit van het deelnemersveld. De BeMC uitrijden is een prestatie waarop zowel wedstrijdrijders als recreanten oprecht fier mogen zijn!
Link:
www.sportevents.be

De militaire wandelmars Mesa wordt jaarlijks in de Ardennen gehouden en de perfect uitgezette wandelingen leiden u door de prachtige natuur van de Ardennen. Altijd de laatste midweek van juni.
Link:
www.marche-mesa.com

Golf: op minder dan 25 km is het perfect vertoeven in Barvaux op de Durbuy golfbanen. Ook in Virton en in Méan (Five Nations golf club) zijn er golfterreinen beschikbaar.
Links:
Durbuy:
www.1golf.eu
Five nations:
www.opengolfclub.com 

skien-en-langlaufen-ardennenSkiën en Langlaufen bij sneeuw in de winter. De hoogste gebieden van België liggen slechts op 15 km, 15’ rijden van La Roche-en-Ardenne.
Link:
www.ardennen-sneeuw.be 
Paardrijden in La Roche is ook mogelijk, tochten van 2 uur, 3 uur of een hele dag. Geschikt voor beginners.Indien nodig: laarzen, helm en regenjas beschikbaar. Kaart met 6 circuits beschikbaar.
Link:
www.brandsport.be 

Grotten:
grotten-ardennen• Fraaie grotten zijn te bezoeken in Han, Rochefort, Dinant, Remouchamps en heel dichtbij in Hotton.
Links:
Han:
www.grotte-de-han.be
Rochefort: www.ardennes-etape.com
Remouchamps: www.mondesauvage.be
Hotton: www.grottesdehotton.be

Gezinnen, kinderen, jong-en-oud:
het-spook-van-la-roche
• Het spook Berthe van La Roche: Tijdens bepaalde avonden, omstreeks het vallen van de nacht, ziet men op de ruïnes van het kasteel de Gravin Berthe van La Roche ronddwalen op de plaats van haar overlijden…Van ongeveer half juli t/m half augustus, tegen 22uur (het spook verschijnt niet bij regenweer en/of harde wind). Link: www.la-roche-tourisme.com

parc-de-gibier-la-roche-en-ardenne• In La Roche-en-Ardenne bevindt zich een overdekt zwembad en bij hotel/camping Floreal een openluchtzwembad. Net buiten het dorp treft U een wildpark met speeltuin.
Link wildpark:
www.parc-gibier-laroche.be

In Houffalize vindt U Houtopia, een educatief verantwoorde locatie met een speeltuin.
Link:
www.houtopia.be

Op slechts 8km van La Roche-en-Ardenne bevindt zich L’O Vive. Parc L ‘O Vive is een leuk educatief park voor kinderen. Zoals de naam van het park al zegt draait het om “het water leeft “. Wat dieper in het naaldbos staan de meer uitdagende klim en klauter toestellen. Een hoge loopbrug en klimtouw en een snelle tokkelbaan. Daarnaast is er ook nog een dierenmuseum in het bos zelf. Hier vindt U alle bosdieren uit de omgeving uitgestald en is er een hindernisparcours wat de kinderen al balancerend af kunnen leggen. Al met al een leuk uitje voor actieve kinderen en voor een hele schappelijke prijs.
Link:
www.allesoverdeardennen.nl 

plopsaland-cooPlopsaland Coo ligt op slechts 45 minuten rijden. Link: www.plopsa.be/plopsa-coo
*Er naast liggen de beroemde watervallen van Coo

Parc Chlorophylle in Dochamps op 10 km van La Roche-en-Ardenne: Het Park van 9 hectare, enig in zijn genre, geeft de bezoeker de kans de wereld van het bos te ontdekken op een originele manier. Eén van de belangrijkste attracties van het Park Chlorophylle is de loopbrug die u kunt bewandelen tot in de toppen van de bomen. Kinderen kunnen zich uitleven in de thematische speeltuin aangepast aan het bos.
De verschillende animaties, bestaande uit hout staan volledig in het teken van de natuur en het milieubehoud. Naast elke animatie bevinden zich tweetalige didactische houten panelen die de bezoeker informeert. Het park heeft een speeltuin en een brasserie.
Link:
www.parcchlorophylle.com

schatkaart-durbuyDiverse activiteiten in Durbuy, zowel lopend, met de fiets of met de auto, een leuke manier om het kleinste stadje van België te ontdekken.
Link:
www.durbuyadventure.be 

Fourneau Saint Michel: aan de rand van de Ardense bossen van Saint-Hubert en Nassogne, op een schitterende open plek diep in de vallei, staat nog een merkwaardige hoogoven die uit de 18-de eeuw dateert, met daarnaast het gebied van Fourneau Saint Michel. Te midden van een zeer gediversifieerde en harmonieuze natuur brengt een wandeling U langs negen gehuchten die U kennis laten maken met de traditionele landelijke architectuur: woningen, boerderijen, kapel, school, ateliers, schuren,… een echte verkenningstocht over bospaden.
Link: Fourneau Saint-Michel

Toeristische Tramway van de Aisne: Wil je eens reizen zoals onze tram-d-aisne-ardennenvoorouders dat deden? De Toeristische Tramway van de Aisne (TTA) vervoert u in antieke trams langs de prachtige ongerepte natuur van de Belgische Ardennen. Het is de ideale combinatie tussen natuurschoon en authenticiteit.
Deze eeuwenoude erfgenaam van de Ardense buurttram vertrekt aan het station van Pont d’ Érezée en gaat langs het riviertje de Aisne tot aan het station van Forge à l’Aplez.
Het vertrekstation is voorzien van een moderne comfortabele cafetaria en zelfs een klein museum.
Link:
www.tta.be 

Pottenbakkersmuseum La Roche-en-Ardenne: Een specialiteit is het blauwe aardewerk, of de Grès de La Roche. In dit museum kan je de oude houtovens, de fabriek en de ateliers bezoeken en ontdek je de lange weg van klei tot aardewerk. Ook voor kinderen is dit een leuk museum.
Link:
www.la-roche-tourisme.com 

Natuurpracht:
beverBevers: je kunt deze ingenieurs van de waterkant aanschouwen op diverse plaatsen rondom La Roche-en-Ardenne. Bezoek aan sites in de Vallei van de Ourthe waar de bevers kunnen worden waargenomen (Ste Ode, Seviscourt, La Roche) kan georganiseerd worden.

Markten en streekproducten:
• ’s Zomers is er op woensdagavond een markt in Marcourt. Diverse streekprodukten kun je er proeven en er is live muziek op de achtergrond.
Link:
www.petit-train.be 

De markt in La Roche-en-Ardenne is op vrijdag elke twee weken.

Op zondagmorgen is er markt in Bomal-sur-Ourthe. De gezelligste zondagmarkt-te-bomalzondagsmarkt van de Belgische Ardennen is wel in Bomal-sur-Ourthe. Door zijn vele kraampjes met traditionele en ambachtelijke Ardeense lekkernijen, zuiderse Olijven en tapenades, reuzen paellas en zo meer, krijg je het gevoel op een Zuiderse markt te zijn. Kuieren, proeven en later nog nagenieten van typische Ardeense specialiteiten. En is dit alles niet voldoende dan kan men op het einde van de markt in de sporthal “Le Sassin” een brocante vinden voor elk wat wils.

confiturerie-st-amour-durbuyConfiturerie Saint-Amour in Durbuy: ambachtslui van vader op zoon. De werkplaats is open voor het publiek.

Chocolaterie Cyril: ambachtelijk chocolatier Y. Lemaire nodigt u uit voor een bezoek met demonstratie in het dorpje Samrée op de heuvels van La Roche-en-Ardenne.
Link:
www.cyrilchocolat.be


Bieren:

rochefort-trappisten-bier-ardennen
o Rochefort: na een half uurtje rijden door het fraaie bosgebied de Freyf via het plaatsje Nassogne bereik je Rochefort met zijn kasteel en kan je de plaatselijk trots proeven, het Rochefort Trappistenbier.

o Brouwerij, brasserie d’Achouffe: combineer bier, een visvijver, een aantal wandelingen met een bezoek aan de brouwerij en brasserie d’Achouffe waar men de bieren La Chouffe en Mc Chouffe serveert (het bier met de kabouter op het etiket). Het plaatsje heeft een mooie ligging in een dal waar men zich zo maar in kabouterland kan wanen en met Brasserie d’Achouffe een smaakvolle stop op slechts 20minuten van La Roche . Een afspraak dient wel gemaakt worden om de brouwerij te bezichtigen.

inter-pol-bierbrouwerij-ardenneno Brouwerij Inter-Pol: bezoek op vrijdag en zaterdag kan geregeld worden aan de kleinste officiële bierbrouwerij van België, wellicht van de wereld.

o Ook brouwerij Oster begint aan bekendheid te winnen. Deze brasserie is bijna dagelijks geopend.

Geschiedenis:
•Chateau (kasteel) van La Roche en Ardenne
Link:
www.chateaudelaroche.be

keltisch-fort-3Keltisch fort: op de weg van La Roche-en-Ardenne naar Houffalize treft U bij de afslag links naar Borzée aan de rechterkant een zandweggetje dat U leidt naar de belangrijkste Keltische opgraving van België. Het kamp ligt zo’n 80 m boven de Ourthe en geeft daardoor een prachtig uitzicht over de omgeving. Link:www.coeurdelardenne.be

Keltisch museum Libramont: Het Museum van de Kelten met zijn voor België unieke verzameling, werd geopend te Libramont in juni 1998. De verzameling is het resultaat van meer dan 30 jaar opgravingen op Keltische sites in de Ardennen. Wat die ontdekkingen betreft, behoort deze streek tot de rijkste in ons land.
Link:
www.museedesceltes.be 

De leisteenmijn van Bertrix of Au Coeur de l’Ardoise werd geopend aan het einde van de negentiende eeuw en is in gebruik geweest tot 1977. Je kan op twee verschillende manieren een bezoek brengen aan de leisteenmijn. Als eerste kun je een bezoek brengen aan de mijn met een gids. Het is echter ook mogelijk om alleen met een audiogids. Een bezoek aan de mijn vind plaats op ongeveer vijfentwintig meter onder de grond.
Link:
www.aucoeurdelardoise.be 

Megalieten en Dolmens: Weris is bekend om zijn megalieten uit de dolmen-werisprehistorie: dolmens (hunebedden) en menhirs( grote steen). Het schattige dorp ligt in een groene omgeving op wandelafstand van de megalithische site en plaatsen met mooie vergezichten. In het dorp zelf kunt U terecht in het megalietenhuis voor informatie over de wandelingen en U kan ook een bezoek brengen aan het megalietenmuseum met bijhorende taverne.
Link:
www.weris-info.be 

Ardennenoffensief: de geallieerden dachten eind 1944 de oorlog beslist ardennenoffensiefte hebben maar de Duitsers gaven zich niet gewonnen en zo ontstond een zware strijd in de Ardennen. Speciale battle tour’s die door het prachtige landschap voeren kunnen besteld worden. In La Roche-en-Ardenne en in Berismenil zijn oorlogsmusea te vinden maar het grootste en bekendste bevindt zich in Bastogne.
Links:
www.batarden.be
www.bastognewarmuseum.be
www.grandmenil.com

Steden in de buurt die de moeite waard zijn:
Durbuy inclusief het Hare Krishna kasteel, Dinant, Bouillon, Redu, St Hubert, Luik